Audiopopis ve filmovém světě: Slova, která malují (záznam webináře z 2. 6. 2024)

Audiopopis není jen technický termín – je to klíč k otevření filmového světa nevidomým a slabozrakým divákům.

Jak jej ale uchopit tak, aby byl pro diváky, kteří nemohou sledovat vizuální podobu filmů, byly skutečně přístupný? O tom byl třetí letošní webinář, který jsme pořádali pod hlavičkou projektu Théseus v neděli 2. června 2024 od 13.00.

O osobní zkušenosti uživatelů se zrakovým postižením – proč je pro ně audiopopis důležitý – se podělili Jan Balák a Lukáš Hosnedl ze Střediska Teiresiás Masarykovy univerzity. Jejich kolegyně Pavlína Soušková představila, jak audiopopis vytvářet. Tomáš Seidl a Petra Kolodějová z České televize ukázali možnosti využití umělé inteligence při jeho tvorbě. O využití rozhlasové techniky při audiopopisu hovořila Kateřina Huberová z Českého rozhlasu a o legislativních aspektech audiopopisu informovala Nicole Fryčová, předsedkyně Odborné skupiny pro přístupnost veřejné správy a veřejných služeb při Vládním výboru pro osoby se zdravotním postižením.

Materiály k webináři

Audiopopis ve filmovém světě: Slova, která malují (záznam webináře na YouTube)

(Titulky k záznamu připravujeme.)

Webinář Audiopopis ve filmovém světě: Slova, která malují uspořádalo Středisko Teiresiás Masarykovy univerzity jako jeden z výstupů projektu Théseus při příležitosti 64. Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež Zlín Film Festival.

Webinář se uskutečnil ve spolupráci s Českou televizí a Českým rozhlasem, za podpory Nadačního fondu Českého rozhlasu ze sbírky Světluška a blogu Poslepu.cz.

Radek Pavlíček

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..